Friday, October 16, 2015

Taktillisten tehtävien ratkaiseminen, 1920

I'll make an exception to my normal posts by writing this one in Finnish as I doubt many outside my country find this all that interesting. For an English summary, I found a 1920 Finnish language book containing guidelines on how to conduct a kriegspiel, perhaps the first Finnish language book of its kind. I also found an accompanying scenario book, which was also interesting. If you're interested in this sort of thing and don't speak Finnish, contact me for more details.

Noniin, vaihdetaanpas kieltä niin on luontevampaa. Satuin taannoin piipahtamaan Tuusulan ilmatorjuntamuseossa ja yhdessä vitriinissä huomioni kiinnittyi tähän:


Kriegspielin nappulathan ne siinä ja vieläpä suomenkielisellä selitteellä. Museon urpot olivat lyöneet tuon selitteen päälle tuon vitriinin inventaarion vaikka tilaa olisi ollut muuallakin mutta selitteestä itsestään käy ilmi että nappulat ovat 20-luvulta. Mieltä jäi vaivaamaan että millähän säännöillä noita on mahdettu aikoinaan pelata järkeillen että todennäköisesti ne ovat olleet saksalaista perua. Rupesin googlettamaan asiaa ja löysin tästä blogista maininnan, että Karl Adaridi oli 1920 kirjoittanut "Taktillisten tehtävien ratkaiseminen" -nimisen teoksen sotapelejä varten. Nide sattui olemaan saatavilla antikvariaatti.netin kautta ihan kelvolliseen hintaan niin laitoin tulemaan. En joutunut pettymään.


Kirjassa annetaan ohjeita (ja nimenomaan ohjeita, tämä ei ole sääntökirja) siihen, miten upseerien kouluttajat voivat harjoituttaa kokelaita ja nuoria upseereita taktiikan taitoon karttaharjoituksin, maastossa suoritettavin kävelyin ja sotapelein niin yksittäin kuin joukkueittain. Saksalaisperinne näkyy jo "sotaleikki" -nimessä ja Saksalaisten Kriegsspiel-nappuloiden suosittelemisena. Huomionarvoista on myös, että kirjassa mainitaan sen olevan J. Koivistoisen tekemä suomenkielinen käännös alkuperäiskäsikirjoituksesta. Adaridin nimen googlettelu antaa ymmärtää että mies on julkaissut saksankielistä kirjallisuutta ja palvellut Venäjän armeijassa.  

Ohjeet nojaavat vahvasti kokeneen upseerin kykyyn päätellä mikä on realistista ja mikä ei, mutta tarjoaa osviitat joukkojen liikenopeuteen erilaisessa maastossa, ehdottaa että epäselvät taistelutilanteet ratkaistaan "käyttämällä erityisiä luunappuloita tai vetämällä pitkää tikkua" jne. Skenaariosuunnittelun ohjeissa korostetaan että harjoituksen pitää olla hauska ja viihdyttävä (ajatus jota en ihan heti yhdistä 20-30 luvun sotilasmeininkiin) ja että kummallakin osapuolella on oltava mahdollisuus voittaa. Mainitaan myös että historiallisten taistelujen läpikäynti sotaleikin keinoin on hyvin viihdyttävää ja herättää pelaajissa suurta harrastusta. Niinhän ne tekevät :)

Otin jokusen kuvan sieltä mielenkiintoisemmasta päästä olevista osista


Kerrassaan mielenkiintoinen kirja ja kappale suomalaisen sotapelaamisen varhaishistoriaa. Tarkennettakoon vielä että minulla ei ole mitään viitteitä siitä että tuota ensimmäisen kuvan nappulasettiä olisi käytetty yhdessä näiden Karl Adaridin sääntöjen kanssa mutta eipä tuolla niin väliäkään. Olisi mukava omistaa tuollainen nappulasetti, siinä olisi sellainen antiikkikapistus josta minäkin olisin valmis vähän maksamaan. 

Vaan ei siinä vielä kaikki! Katselin että mitä muuta Adaridi on julkaissut ja löysin kirjan nimeltä "taktillisia tehtäviä" jonka Adaridi on kirjoittanut yhdessä P.v.Gerichin kanssa. Arvasin heti mistä oli kyse ja laitoin ilman muuta tilaukseen. Jep, skenaariokirjahan se. Se, että sotapeleihin on julkaistu ekspansioita jo 20-luvulla on aika huvittavaa. Kirjassa on paljon lyhyitä skenaariokuvauksia jotka olettavat lukijallaan olevan käytössä tietyn kartaston. Suuri osa näistä on tarkoitettu teoreettiseksi taktiseksi harjoitteeksi kouluttajan ja opiskelijoiden välillä, mutta mukana on myös täysiä sotaleikkiskenaarioita.


Hyvä satsi kertakaikkiaan eikä ikäänsä nähden hinnan kiroissakaan. Liekö kertoo jotain tällaisen kirjallisuuden kysynnästä!

Tässä vielä kirjallisuusviitteet jos joku intoutuu näitä itselleen metsästämään:

Adaridi K: Taktillisten tehtävien ratkaiseminen, upseerin käsikirjasto VII, Kustannusosakeyhtiö Otava, 1920.
Adaridi K, Gerich P: Taktillisia tehtäviä, Upseerin käsikirjasto X, Kustannusosakeyhtiö Otava 1921.

2 comments:

  1. Onpas mielenkiintoinen setti! Iästään huolimatta näissä vanhoissa sotapeleissä on kyllä paljon oivallusta, hyviä ohjeita sekä arvokasta taustatietoa (esimerkiksi nuo liikenopeudet). Jo varhain on tajuttu älyllisesti stimuloivan tehtävän sekä pelinjohtajan käytön merkitys. Hyvä saalis!

    ReplyDelete
  2. Tuota voisi olla mielenkiintoista kokeilla kerholla, jos löydät nappulat tai jaksat sellaiset väsätä.

    ReplyDelete