Suomi 1000-1155 sotapelitantereenaBrusi antoi pystyttää tämän kiven veljensä Egilin muistolle. Ja hän kuoli Tavastiassa kun Brusi johti maan ledungia veljensä jälkeen. Hän matkasi Freygerin kanssa. (Egilin muistokivi GS 13, http://en.wikipedia.org/wiki/Baltic_area_runestones)

Ajatus:

Pieniä skirmishejä vanhassa Suomessa ennen kristinuskon vakiintumista. Kokoluokkana 28mm ja figuja n. 15-60 puolellaan. Projekti on skaalaan nähden pieni ja helposti hallittava. Viikinkejä, linnavuoria, muinaisuskon myyttejä. Esikristillisen ajan kähinöistä ylen vähän säilyneitä lähteitä joten historiallisesti uskottavaa pelattavaa riittää.

Osapuolia: 

Suomen heimot: Hämäläiset, Jäämit, Tavastilaiset, Saamelaiset, Kveenit, Karjalaiset
Ruotsalaiset: (varhaisessa vaiheessa viikinkiraiderit, myöhemmin Pyhän Erikin retkikunta)
Norjalaiset: (Olavi Haraldinpojan mallia noudattavat viikinkien ryöstöretket 1000-luvun alulla)
Novgorod: (tulee peliin 1042, Novgorod ja Hämäläiset tasaisin väliajoin tukkanuottasilla)
Virolaiset?

Taisteluita (wikipedia):
  • 1000-luvun alku: islantilainen saaga 1200-luvun alusta kertoo, että norjalainen viikinkipäällikkö Olavi Haraldinpoika (myöhemmin kuningas Olavi Pyhä) yritti joskus vuoden 1008 tienoilla tunkeutua "Finlandiin", mutta kärsi Herdal-nimisellä paikkakunnalla tuhoisan tappion. "Finland" saattoi tarkoittaa Lounais-Suomea. Toisen tulkinnan mukaan Olavin hyökkäys kohdistui Pohjois-Ruotsissa asuneen suomensukuisen väestön alueelle (Herdal - Ruotsin Härjedalen?). 1000-luvun mittaan Suomenkin alueella liikkunee joka tapauksessa viikinkejä, kuten riimukirjoituksissa mainitut Freyger ja Egil.
  • 1042: venäläinen kronikka kertoo Novgorodin ruhtinaan Vladimirin hyökänneen jam-kansaa vastaan. Nimityksen on usein otaksuttu tarkoittavan samaa mahdollisesti Suomen alueella asunutta väestöä, jota myöhemmin kutsuttiin "jäämeiksi "(jem). Muitakin tulkintoja on esitetty.[4]
  • 1123: venäläisen kronikan mukaan Kiovan suuriruhtinaan Mstislavin poika Vsevolod, Novgorodin ruhtinas hyökkää jäämejä (jem) vastaan. Jem-nimi käännetään usein hämäläisiksi, mutta on mahdollista, että nimityksellä kutsuttiin muitakin Suomen tai Karjalan suunnan asukkaita.
  • 1142: venäläinen kronikka kertoo, että jäämit (jem) hyökkäävät Novgorodin alueelle kärsien tappion. Myös svealaisten (svei) kerrotaan hyökänneen ruhtinaan ja piispan johdolla novgorodilaisten kimppuun, mutta kärsineen tappion.[5] Tämä on ensimmäinen konkreettinen tieto Ruotsin ekspansiosta itään päin.
  • 1143: karjalaiset (korela) hyökkäävät meritse jäämejä (jem) vastaan, mutta pakenevat menetettyään kaksi laivaa. Karjala mainitaan nyt venäläisissä kronikoissa ensi kerran omana, muista suomalaisista erillisenä kokonaisuutena.[6]
  • 1149: venäläisen kronikan mukaan jäämit (jem) hyökkäävät tuhannen miehen sotajoukolla vatjalaisten alueelle. Novgorodilaiset tuhoavat hyökkääjien sotajoukon.[4]
  • 1155 tai 1157: Ruotsin kuningas Eerik Pyhä ja piispa Henrik tekevät epävarmojen lähteiden mukaan 1150-luvun puolivälissä Lounais-Suomeen sotaretken, jota historiankirjoituksessa kutsutaan ensimmäiseksi ristiretkeksi . Käsityksen todenperäisyys on usein kyseenalaistettu nykytutkimuksessa.

Tyyli: 

Myöhäinen viikinkiaika. Pyöreät kilvet keskiraudalla. Suomalaisilla haarniskat ja miekat harvinaisia. Yleisin sotilastyyppi haarniskoimaton mies keihään, kirveen tai jousen kanssa . Norjalaisilla ja Ruotsalaisilla myös pyöreät kilvet mutta rengaspaidat ja miekat yleisempiä. Kuvitukset esim. Pyhän Erikin ristiretkestä ovat anakronistisia eivätkä anna realistista kuvaa. Pyhän Erikin ristiretkeläisissä voisi kuvitella näkevänsä jo Normannikilpeä?
 
Fantasiaa:

                 
Aikalaisilleen yliluonnollinen oli totisinta totta. Henget ja jumalat puuttuivat säännönmukaisesti ihmisten elämään ja sotaonni saattoi kääntyä hyvällä loitsulla tai kirouksella. Settingi mahdollistaa kaikenlaisten fantasiaelementtien lisäämisen historiallisten figujen rinnalle tietäjistä hiisiin ja pohjan akkaan.

Sääntöjä:
                Saga, Lion Rampant, Mordheim.

Figuja:
                Gripping Beast:  Hirdmen, dark age warriors

Maastoa:
                Revell 1/50 Viking Ship.

No comments:

Post a Comment